4/3/15

Πρόγραμμα Freemobility

Την Παρασκευή 27  Φεβρουαρίου  και ώρα 6 το απόγευμα  το σχολείο μας πραγματοποίησε εκδήλωση σε αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου.  Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του Προγράμματος Free Mobility "Ελεύθερη Κινητικότητα"  στην οποία συμμετείχαμε με την ομάδα "Κυκλοφορώ μόνος" η οποία αποτελείται από 8 μαθητές και 4 εκπαιδευτικούς. Στόχος μας ήταν να εντοπίσουμε προβλήματα που αφορούν την εργονομική διευθέτηση και τον σχεδιασμό στις δημόσιες υπηρεσίες,  τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, χώρους αναψυχής, πολιτιστικούς χώρους, πεζοδρόμια. Η πόλη πρέπει να είναι προσβάσιμη στα άτομα που προσπαθούν να ξεπεράσουν την κινητική τους ανεπάρκεια με βοηθητικά μέσα όπως αμαξίδια, πατερίτσες, μπαστούνια. 
Η ομάδα μελέτησε τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, με επιτόπια έρευνα διαπίστωσε το βαθμό που έχουν εφαρμοστεί στην πόλη μας και κατέθεσε προτάσεις για την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Ακολούθησε διάλογος με τους εκπροσώπους  των Τοπικών Αρχών, με επιστήμονες και με συμμετέχοντες στην εκδήλωση. 
Στα πλαίσια του προγράμματος το σχολείο μας ήρθε σε επαφή με άλλα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διοργανώνοντας βιωματικές δράσεις και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό),  με το σωματείο Κινητικά Αναπήρων "Ιππόκαμπος",  με την Τροχαία Βόλου, με δημόσιες υπηρεσίες καθώς και με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πόλης μας.

Ευχαριστούμε θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και ευχόμαστε ο Βόλος να γίνει μία "Προσβάσιμη Πόλη" για όλους.